Kako si pomagati pri bolečinah v sklepih in mišicah?

Bolečine v mišicah in sklepih se pojavljajo zelo pogosto. Če te bolečine trajajo dlje časa, pa lahko močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje in kakovost življenja. Kronične bolečine lahko vplivajo na naše razpoloženje in na splošno počutje.

Vzroki za bolečine v mišicah in sklepih so lahko različni. Od revmatičnih težav, obrabe hrustanca pa vse do trenutne bolečine v križu. Pri revmatičnih težavah gre za bolečino v mišicah in sklepih, ker je šlo že za neko poškodbo. Tisti del, kjer se nahaja bolečina je po navadi otečen in pa boleč na otip. Bolečine se lahko poslabšajo ob slabem vremenu. Pri obrabi hrustanca je po navadi tako da se bolečina pojavi v sklepih prstov na roki, vratnem in ledvenem predelu in pa v kolkih ali kolenih. Bolečina se stopnjuje med gibanje, med mirovanjem pa sklep otrdi.

Ta otrdelost postopoma izginja v 30 minutah po začetku ponovnega gibanja. Pri trenutni bolečini v križi govorimo v spodnjem ledvenem delu hrbtenice. Bolečina se pojavi nenadno, občutek pa je pekoč in otrdel. Bolečina lahko oteži gibanje. Bolečina postane kronična, če ne izgine v roku 6 mesecev. Bolečina je čez dan hujša, ponoči pa se umiri. Pomagate si lahko s počitkom, hlajenjem, povijanjem in pa s dvigom poškodovanega predela nad raven srca. Pri kroničnih bolečinah v sklepih je najboljše da ostanete aktivni in imate čim manj počitka.

Mirovanje lahko poslabša situacijo. Pomagajo tudi raztezne vaje. S tem lahko izboljšate gibljivost sklepov in boste tudi okrepili mišice, ki seveda varujejo vaš sklep. Pomagajo lahko tudi kakšni toplotni obliži, mazila, ki mišice ogrevajo. Pri dolgotrajni kronični bolečini mišic v vratu ali hrbtu je pomembno da se pravilno držite, da hrbtenica ni obremenjena, pomembno je da imate pravilni vzglavnik, ekran od računalnika naj bo nastavljen višje, da ob gledanju v ekran vrat ne trpi.